Det brune Johanneskors
Dragør er tildelt retten til at skilte med det såkaldte “Johanneskors”, der henviser til områder med særlige kvaliteter.
Det er Kulturstyrelsen, Naturstyrelsen og VisitDenmark, som udpeger de områder i Danmark, som får æren af at kunne skilte med symbolet. Attraktionerne på listen skal være oplevelser på et nationalt niveau, og de skal have en helt særlig kvalitet og oplevelsesværdi.
– De skal være betydningsfulde seværdigheder af national interesse, siger Bent Lund Nielsen fra Vejdirektoratet.
De brune skilte med Johanneskorset er også kendte i andre lande i Europa. Skiltene skal hjælpe kørende turister med at finde vej til det bedste, landene kan tilbyde inden for kultur, natur og oplevelser.
I Danmark bruges Johanneskorset på to typer skilte: Et brunt skilt til attraktioner der er permanente, betydningsfulde og af national interesse, og et blåt skilt til seværdigheder af almen interesse.
Johanneskorset er i virkeligheden et gammelt, hedensk symbol, anvendt i Norden siden omkring år 300 e.v.t. Det menes, at tegnet oprindeligt var ment som lykkebringende og kunne holde onde ånder væk. Navnet har det fået fordi det symboliserede Johannes Døberens Dag (Sankthans) i middelalderens kalendere.